I dag var jag som en gammaldags husmor,
mycket sparsam. jag insåg att vi köpt på oss alldeles för mycket
morötter för att vi skulle hinna äta upp dem innan de blev dåliga,
dessutom hade jag köpt små hårda svenska päron som var tänkt till en
efterrätt men det blev inte av, i sådana här fall brukar man vänta till
maten är dålig och sedan kasta den men i dag beslöt jag mig för att
försöka ta till vara den innan den kom i det stadiet.
Konservering
är en enkel och bra metod för att få maten att hålla sig längre, jag
kokade en sockerlag med citron och ingefära medan den kokade ihop
skalade och delade jag päronen och satte glasburkarna i ugnen på 100°,
locken brukar jag koka i en kastrull med vatten, sedan fyller jag de
varma burkarna med de mjuka kokta päronen och slår lagen på, burkarna
ska fyllas ända upp till kanten. Skruva på locken men inte ända i
botten. Har man bara några få burkar går det bra att ställa dem i en
stor kastrull med varmt vatten, vattnet ska helst nå ända upp till locket, sedan får det koka i ca 15 min. då lyfter man upp burkarna och skruvar igen locken så hårt man kan, det är varmt så man måste ha en kökshandduk eller något liknande emellan så man inte bränner sig, sedan ställer man burkarna att svalna och väntar på "klicket" som blir när locket sugs fast eftersom innehållet minskar i volym när det blir kallare. Likadant gör man med morötterna, skala och skär i önskade bitar, koka i lätt saltat vatten och fyll burkar med morötter och den varma lagen. Har man många burkar som man vill konservera kan man sätta dem i ett vattenbad i en långpanna eller liknande och sätta in dem i ugnen i ca 15 min på 115-120°, man ska se att innehållet kokar lätt innan det är klart. Om man varit noggrann med att sterilisera burkarna och använder burkar vars lock sluter tätt så inte luften kan sippra in så håller det sig i ca ett år i ett svalt utrymme, |
| | |
|
| | | | | | | |
|
0 kommentarer:
Skicka en kommentar