tisdag 19 juni 2012

Nässelsoppa

Mest på kul bestämde vi oss för att testa att äta nässelsoppa till middag i dag. Jag begav mig in i våra nässelsnår, som vi vanligtvis bekämpar med alla medel, medförande sax och bunke så det var bara att klippa av topparna på de mindre plantorna och ta de små skott som fortfarande finns.
Jag har en sådan bra salladsslunga vilken var mycket användbar vid sköljningen av nässlorna sedan var det bara att tillreda enligt recept, fast man ska vara tillfreds med måtten -en knippe en skvätt och en dutt för att det ska bli bra, man måste givetvis smaka på soppan då och då för att det ska bli gott.

Nässelsoppa: 4 port. Rensa och skölj ca 4 l nässlor (det är bra att ha latexhandskar el. liknande)
ca 1pkt bacon skuren i små bitar
1 st. hackad schalottenlök
 ett knippe gräslök grovt hackat
1 klick smör, 1 msk vetemjöl, 1 l. vatten en skvätt vitt vin, lite grönsaksfond, ca 1 dl crème fraiche och 4 ägg.

Stek baconen knaprig och lägg den på hushållspapper och låt den rinna av.
Fräs lök, gräslök och nässlor i smör ca 2-3 min under omrörning späd med lite vatten och fond, gör en redning av mjölet och rör i, mixa blandningen i matberedare el. med mixerstav till en slät konsistens, häll blandningen i en kastrull och blanda i resten av vätskan till den konsistens man vill ha på soppan, häll i en skvätt vin, salta och peppra glöm inte smaka av. Låt soppan sjuda på svag värme i ca 5 min. blanda i crème fraichen och mer vin och kryddor om det behövs en skvätt grädde skadar inte heller att ha i om man vill.

Värm en kastrull med saltat vatten medan soppan sjuder att pochera ägg i. När vattnet kokar knäck äggen ett och ett i det kokande vattnet. Äggen är färdiga när vitan stelnat, det tar ca 3-4 min.
Värm soppan, servera i skålar lägg ett ägg till var person och strö bacon över.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar